ELISABETH K571

 

1. januar 1942 blev kølen lagt på H.Jensens skibsværft i køge til K571 Elisabeth. Ifølge målebrevet var den klar og blev godkendt d 25 september 1942. så her i 2017 kan Elisabeth fejre sit 75 års jubilæum og heldigvis stadig sende sin karakteristiske og skønne fiskekutterlyd ud over havnen til glæde for mange. Prisen for skib og motor var 16.000,- kr. Fiskeskipper var Ejner P.R.Larsen. I oktober 1943 sejlede han mere end 70 jøder til sverige.

I mange år sejlede den 30 fod lange kutter på fiskeri indtil dragør museum overtog den i 2003. Et meget flittigt skibslaug på ca 12 mand holder skibet ved lige og tager på ture med det. K571 har været helt ovre på ålandsøerne, på saltholm og sågar en tur ind i kanalerne på christianshavn, hvor vi blev torpederet af tre tyske turister i en lejet eldrevet turbåd.

De sidste tre år er det blevet en tradition at Dragørs borgmester sejles til Limhamn, hvor han er inviteret til at holde tale i anledning af den årlige havnefestival som strækker sig fra torsdag til søndag. På de tre dage kommer mange mennesker forbi Elisabeth og får en snak om den historiske baggrund og samtidig reklameres der for Dragør.

I foråret 2017 blev K571 godkendt af søfartsstyrelsen til at sejle med passagerer. Max 6 ad gangen. Indtil videre har det været en succes.

Forskellige fonde, jubilæumsfonden af 1973, Kamma og Harald Melchiors fond, Helga Melchiors fond samt Jan Norden der som dreng i 1943 var en af flygtningene ombord på Elisabeth,  har været flinke sponsorer til udstyr og reparationer.

Hveranden tirsdag kl. 9 mødes skibslaugets medlemmer i Elisabethskuret til morgenbrød og dagmartærte for at gennemgå hvilke opgaver hvem påtager sig, samt fordeling af vagter hvor vagthavende for en uge af gangen holder tilsyn med Elisabeth.